Behandelmaterialen Castelo tegels

Castelo tegels behandelen

Behandelplan Castelo tegelvloeren

De behandelingstappen 1, 2 en 3 zijn eenmalig. De Castelo vloer hoeft na deze stappen niet meer met deze producten behandeld te worden.
Castelo tegels kunt u, zoals elke tegelvloer, 1 x per week dweilen met onze edelzeep of een neutrale (zuurvrije) zeep. De tegels moeten verlijmd worden, niet in cement leggen.
De volgende stappen mogen pas uitgevoerd worden als er niet meer gebouwd wordt. De tegels mogen nooit direct na behandeling worden afgedekt (gaat broeien waardoor er vlekken ontstaan). De tegels nooit met karton of papier bedekken, enkel met plastic of folie.

HMK R155 GrondreinigerStap 1. Voegen van de vloer

Hou tijdens het tegelen een voegbreedte van maximaal 2 mm aan om de patronen mooi door te laten lopen. Voegen met een natuursteenvoegsel dat geschikt is voor marmer, gebruik GEEN zwart of synthetisch (gekleurd) voegsel. Schoon werken, na 1 of 2 m² gevoegd te hebben, overtollig voegsel meteen afnemen met schoon water (afsponsen).

Vloer 10 dagen laten drogen alvorens verder te gaan met de volgende stappen. Het vocht van de lijm en voegmortel moet eerst goed uit de tegels kunnen trekken.

Verwijder bouwvuil en cementvlekken met de zuurvrije HMK R155 grondreiniger. De vloer na het voegen altijd schoonmaken met deze grondreiniger en daarna afnemen met schoon water. Hardnekkige cementsluier/voegsluier met een harde borstel en pure reiniger schrobben. De vloer moet helemaal schoon en droog zijn alvorens verder te gaan met stap 2.

HMK S234 VlekstopStap 2. Impregneren van de vloer

De belángrijkste stap in het afwerken van uw prachtige vloer. De Castelo tegels worden met deze behandeling beschermt tegen vuil, vlekken en vocht.
De vloer wordt behandeld met de HMK S234 vlekstop, dit is de impregneerlaag. Het impregneermiddel vult alle poriën in de tegels, waardoor later het indringen van vuil. Vaak ontstaan er problemen doordat er te weinig vlekstop is gebruikt.
Zoals aangegeven in stap 1 dient u voldoende lang te wachten voor u de Castelo vloer van impregneer voorziet. Elke situatie is daarbij anders, in stap 1 raden we aan circa 10 dagen aan te houden. Of de vloer droog genoeg is is eenvoudig te controleren door een vel papier op de tegels te leggen. Als dit vel krom trekt of vochtig wordt is het duidelijk dat de vloer nog nat is. Wacht dan met impregneren. Gaat u te vroeg impregneren kan het zijn dat er nog vocht onder uw tegelvloer zit. Het impregneren sluit de tegels af, waardoor het vocht niet meer kan verdampen. Het gevolg hiervan kan zijn dat er kleine witte “kalk”vlekken ontstaan.
Het impregneren van de Castelo tegels kunt u doen met een roller of blokkwast. Breng de HMK S234 vlekstop ruim en gelijkmatig aan op de tegels.
Bij het opbrengen kan de vlekstop gaan schuimen. Gebruik een droge doek om de vlekstop uit te wrijven, zodat er geen vlekken kunnen ontstaan.
Zorg ervoor dat er geen residu op de tegels achterblijft en wrijf de overtollig vlekstop met een katoenen, niet-pluizende doek goed uit over de tegels.
Na het behandelen van de gehele vloer kunt u direct een volgende laag aanbrengen. Blijf laag voor laag vlekstop aanbrengen tot de Portugese tegels geen vlekstop meer opnemen. De water- en vuilafstotende werking ontwikkelt zich binnen 24 uur. De droogtijd is 1-2 uur.
Let op: De Portugese tegels zijn na behandeling met de vlekstop nog niet 100% afgesloten. Gebruikt u voor de dagelijkse reiniging onze Edelzeep en deze blijft de impregneerlaag voeden, waardoor de beschermlaag steeds sterker wordt en uw Castelo tegelvloer naar verloop van tijd steeds mooier wordt.

HMK P330 KlinkerolieStap 3. Castelo tegels oliën

Circa 1-2 uur na het opbrengen van de vlekstop kunt u de castelo tegels gaan behandelen met de HMK P330 Klinkerolie. De olie zorgt voor de kleurverdiepende werking, waardoor de kleur van de tegels naar elkaar toe trekt. Breng de olie ruim aan, 1 liter per 10-15 m². Na circa 30 minuten kunt u de overtollige klinkerolie verwijderen en de vloer nawrijven met een niet pluizende doek.

HMK P324 EdelzeepStap 4. Onderhouden

Voor het onderhoud van uw Castelo tegelvloer gebruikt u de meegeleverde edelzeep. Dit is een neutrale zeep waarmee de vloer geschrobt en/of gedweild kan worden. Edelzeep helpt ook de beschermlaag te versterken elke keer dat u hiermee dweilt. Het valt aan te raden in de eerste weken nadat de vloer is gelegd de vloer wat vaker te dweilen. De Portugese tegels gaan naar verloop van tijd iets glimmen. Voor hardnekkige vlekken een pannenspons gebruiken of boenen met een hardharige borstel en de (verdunde) grondreiniger (van stap 2).
De tegels kunnen nog een aantal maanden kalk “uitzweten” (wit poeder), dit is een natuurlijk proces omdat de tegels uit marmerpoeder en wit cement bestaan. U kunt hier niets aan doen, dit verdwijnt na deze periode vanzelf.

Let op: NOOIT kalkafbrekende middelen zoals Anti-Kal, Cillit-Bang, WC-EEND, schoonmaak azijn of andere zuurhoudende middelen op de tegels gebruiken. Deze middelen breken de kleurlaag van de tegels af.

Castelo tegels zijn geperste ,handgemaakte, authentieke, cementgebonden plavuizen, die in zekere mate poreus zijn. Afwijkingen in vorm, patroon en kleur, geringe vormen van craquelé, geringe mate van zout- en kalkuitslag, deze zaken zijn allen inherent aan de productiewijze en materiaalsoort en dienen derhalve als normaal en karakteristiek te worden beschouwd.