tips

Tips Portugese tegels

1. Hoe kan ik de patronen in mijn ruimte verwerken en hoe reken ik uit wat ik nodig heb?

Casa Ceramica biedt de mogelijkheid een ontwerp van uw vloer te maken. Dit is erg handig om een beeld te krijgen van kleur en design. Wij kunnen ook een paar oplossingen vinden voor een ruimte die erg nauw is als een hal of wat te doen als er, bijvoorbeeld, een muur schuin loopt. We kunnen verschillende ontwerpen maken in verschillende kleuren of patronen. We tellen er een voor u en maken dan een vrijblijvende offerte die we meesturen.
Kijk eens bij een ontwerp laten maken.

2. Welke lijmsoorten zijn er voor de tegels?

Voor het verlijmen wordt een poederlijm gebruikt. Voor wandtegels is er ook een kant en klare pasta lijm verkrijgbaar. De poederlijm wordt aangemaakt met water en een zak van 25 kg. doet ongeveer 7 tot 10 m². Zuigende oppervlakken zoals gips moeten voorbehandeld worden met hechtingsbevorderende dispersie.

3. Hoe moet ik de lijm aanbrengen?

U kunt het beste een grove lijmkam gebruiken met tanden van ongeveer 1,5 cm. De lijm dik aanbrengen maar geen grotere oppervlakte dan voor +/- 12 tegels. (zie tegels leggen)

4. Vloerverwarming: waar moet ik rekening mee houden?

Zowel vloerverwarming aangesloten op de CV als electrische vloerverwarming kan worden gebruikt. Elektrische vloerverwarming bestaat uit een dunne draad die “zigzaggend” op de ondergrond wordt gelegd. Ertussen wordt een regulator gemonteerd om het element op de juiste temperatuur te krijgen. Er kan daarna gewoon over de bedrading heen gelijmd worden. Kijk eens bij Vloerverwarming.

5. Hoe moet ik de tegels snijden?

De tegels worden makkelijk gezaagd met een tegelslijper. Deze zijn er als watergekoelde snij tafel of u kunt een haakse slijper gebruiken. U kunt makkelijk hoekjes wegslijpen.

6. Kunnen de tegels ook op een houten vloer gelegd worden?

Laat eerst berekenen of de vloerbalken het gewicht van de tegels kunnen hebben. Zo niet, dan moeten de balken ondersteund worden. Leg over de plankenvloer triplex platen (min. 12 mm dik). Leg ze diagonaal op de voegrichting. Op de platen kunnen rechtstreeks tegels gelijmd worden. Er moet een flexibele tegellijm en voeg gebruikt worden om eventuele vering op te vangen.

7. Moet ik de tegels voegen?

Omdat een Portugese vloer een patroon heeft moet de voeg minimaal zijn, anders loopt het patroon niet mooi door. Wij adviseren een voeg van maximaal 2 mm. Schoon werken, geen voegsel op de tegels laten intrekken. Wij verkopen een watervaste, flexibele voeg in de kleuren wit en jasmijn. Wij raden een grijze voeg af. Nooit voegen met synthetische kleurstoffen gebruiken ! (bv donkerrood of zwart)

8. Hoe slijtvast zijn de tegels?

Er bestaat een keuring voor de hardheid van tegels. Deze is echter niet van toepassing op de Portugese tegels. Doordat de kleur van het motief in een mal wordt gegoten en er een laag ontstaat van ongeveer 4-5 mm, is het patroon door en door. Daaronder zit een laag cement van 15-16 mm. Als de tegel slijt, slijt het patroon mee. De kleur wordt elke keer vernieuwd. In Portugal liggen deze tegels dan ook al 400 jaar lang.